Juicy Couture bedeltjeBedeltjesBabyschoen bedeltjeThomas Sabo bedeltje

De laatste jaren maken de bedeltjes een gigantische come-back. In de jaren zestig waren ze razend populair maar, zoals de meeste trends, is dat met der tijd vervaagd. Nu de bedeltjes terug de harten veroveren van jong en oud proberen de juwelen-brands zo snel mogelijk hun commerciële slag te slaan. Wie als juwelenmerk geen bedeltjes verkoopt is duidelijk niet up-to-date. Het gaat zelfs zo ver dat ook de kledingmerken zich eraan wagen. Ook bij Esprit of bij Juicy Couture kan je vandaag een gehele armband of ketting volproppen met de bedeltjes naar jou keuze.

Achter de bedelarmband zit wel wat historie. Zo werden de bedeltjes oorspronkelijk gemaakt van glas. De bedoeling was de volgende.. Je bedelarmband representeert iets heel persoonlijk en het was dan ook een soort privilege iemands armband te mogen bekijken om zo te zien welke bedeltjes iemand had. In ruil was het dan ook courant om iemand een bedeltje te geven – je moest er dus voor ‘bedelen’. Zo had ieder bedeltje een speciale betekenis en een connectie met een speciaal iemand. Vandaag de dag zijn de meeste bedeltjes zilver of goud. De commerciële bedeltjes-business zorgt voor een vervaging van de traditie en voor velen hebben de bedeltjes eerder een esthetische waarde dan een persoonlijke representatie.

Ik nam de verschillende merken eens onder de loop. Zo ontdekte ik niet alleen grote prijsverschillen, ook qua look is er een omvangrijke diversiteit. En dat is maar goed ook, niets is leuker dan héél véél keuze!